Odobreno je 400 milijuna eura za projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na potezu Privlaka-Nin-Vrsi iz Europskih fondova. Članak s portala Antena Zadar prenosimo u cijelosti:

David Tag, Eckart Tronnier i Antonio Almagro, najvažniji ljudi EU agencije JASPERS i partnerski predstavnici Europske komisije, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj – stavili su svoj potpis na dokument kojim se aglomeraciji Nin-Privlaka-Vrsi, kao zasebnom dijelu velikog projekta izgradnje cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području od Nina, Vrsi i Privlake do otoka Vira, odobrava realizacija projekta vrijednog 406,8 milijuna kuna!

JASPERS je i potvrdio kako će u realizaciji ovog projekta sudjelovati sa 83 posto učešća, iako je realnije da će se ta sredstva raspodijeliti po standardnom obrascu: 70 posto EU, 20 posto matična država, odnosno državna tvrtka „Hrvatske vode“, i 10 posto lokalna samouprava.

Ovo je vijest koja će mnoge izbaciti sa stolice, jer praktički predstavlja „točku na i“ projekta započetog u prosincu prošle godine kada je direktor „Vodovod Vira“ Hrvoje Bašić dobio u ruke jedan od najznačajnijih i najsloženijih vodovodnih i kanalizacijskih projekata u Republici Hrvatskoj. U samo devet mjeseci od pripajanja komunalnog poduzeća iz Nina u sustav virskog općinskog poduzeća „Vodovod Vir“ te zelenog svjetla koje je dobiveno od lokalnih samouprava u Privlaci i Vrsima, Bašić je zahvaljujući golemom trudu inženjera Ivana Magaša iz Nina stvar doveo do kraja. Ukupni iznos od 406,8 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje cjevovoda i uređaja, podmorskog ispusta, promidžbe i vidljivosti te vođenja i nadziranja projekta, a odnosi se samo na spomenutu aglomeraciju.

„Ovaj je projekt neovisan od projekta izgradnje virske vodovodne i kanalizacijske mreže, jer ima svoje pročišćivaše i vlastiti podmorski ispust. Aplikacija za EU sredstva za mrežu otoka Vira ići će možda u ovo vrijeme sljedeće godine“, daje Bašić uvjetno mišljenje oko aplikacije za Vir jer ona, prije svega, ovisi o brzini rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na virskom terenu.

Podsjetimo, aplikacijski paket za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi poslan je sa svim potrebnim papirima prvo na Predstavničko tijelo 2 (PT2) prema predstavnicima „Hrvatskih voda“ na završnu kontrolu, a nakon odobrenja i na posljednju instancu – JASPERS – koji je u potpunosti potvrdio ovaj milenijski infrastrukturni projekt i time poduzeću „Vodovod Vir“ gurnuo u ruke više od 400 milijuna kuna.

RADOVI NA AGLOMERACIJI NIN-PRIVLAKA-VRSI VEĆ U PROLJEĆE 2018. GODINE

Evo kako će se nakon potvrde projekta od JASPERS-a dalje razvijati situacija s aglomeracijom Nin-Vrsi-Privlaka: cjelokupna dokumentacija nedavno je službeno predana na Predstavničko tijelo 1 u nadležno Ministarstvo i Predstavničko tijelo 2 u „Hrvatske vode“. Drugo, tenderi za izvođenje radova su gotovi, kao i radna verzija za nadzor, dok će za vođenje projekta dokumentacija biti gotova do kraja kolovoza. Jedan dio tenderske dokumentacije također je već poslan na kontrolu u „Hrvatske vode“, a riječ je o tenderu za izgradnju. Dalje, raspisivanje natječaja za vođenje i nadzor projekta očekuje se u listopadu, a potom i za gradnju cjevovoda te do kraja godine i za gradnju uređaja za pročišćavanje.

„Ako svi natječaji prođu u redu, početak radova možemo očekivati u proljeće sljedeće godine i onda nema stajanja. Svi poslovi moraju biti završeni za tri i pol do četiri godine“, kaže direktor Bašić.