Mjesto Vrsi

Općina Vrsi je jedna od najmlađih općina u Republici Hrvatskoj. Osnovana je Odlukom Hrvatskog sabora 13. srpnja 2006. godine, a započela je s radom 01. siječnja 2007. godine. 13. srpnja se ujedno slavi kao Dan Općine Vrsi. U sastavu Općine Vrsi se nalaze mjesta Vrsi i Poljica.  Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, Općina Vrsi je imala 2.030 stanovnika. Općina je smještena na malom poluotoku na krajnjem sjeverozapadnom dijelu sjeverne Dalmacije, oko 20-ak km udaljeno od Zadra.

Općina Vrsi obiluje kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama. Stanovnici se pretežito bave poljoprivredom, turizmom i pomorstvom. Od 1970.-ih do 1990.-ih godina Općina je imala tri stotine aktivnih pomoraca. Pomorstvo je velikim dijelom pridonijelo izgradnji turističke infrastrukture i prelijepih apartmana uz samu obalu.

Općina svake godine subvencionira kupovinu sadnica maslina te vinove loze za svoje mještane. Također, Općina je član LAG-a Bure, udruženja devet općina sa zajedničkim ciljem postizanja održivog i integriranog razvoja cjelokupnog područja, posebice s naglaskom na ruralni razvoj. Od 2021. godine Općina postaje dio i LAGUR Tri mora.

Jedno od najvećih prirodnih bogatstava Općine Vrsi je prekrasna i razvedena obala duga 34 km. Obalom dominiraju prirodne uvale i skrivene plaže dok se na predjelima Vrsi-Mulo i Vrsi-Zukve mogu naći urbane plaže sa osvjetljenim šetnicama.

 

Kulturna baština

Zahvaljujući prirodnim i klimatskim pogodnostima teritorij mjesta Vrsi je naseljen više od 10 000 godina o čemu svjedoče brojni arheološki ostatci iz te davne prošlosti.

Hrvati su se na teritorij sela doselili još u  7. stoljeću nakon Krista i tu na antičkim i rimskim ostatcima izgradili srednjovjekovna naselja Jasenovo, Vrsi, Sv.Toma i Seline. O postojanju tih naselja svjedoče i neka prezimena koja se spominju u izvorima, a nastavila su živjeti u Vrsima i nakon povlačenja Turaka.

S ponosom ćemo spomenuti i lozu Barakovića koji su živjeli u Selinama. Na tom području je i naš poznati pjesnik Juraj Baraković imao posjed 1586. godine te se vjerojatno upravo po toj lozi spomenuto područje i danas naziva Barakovci.

U mletačko-turskim ratovima u 16. i 17. stoljeću ta 4 naselja: Jasenovo, Vrsi, Sv. Toma i Seline su razorena, a iz njih je nastalo jedinstveno mjesto Vrsi.

Većina se stanovništva nakon povlačenja Turaka  u Vrsi doselila sa područja Kotara, Bukovice i Like. Prvi podatak o broju stanovnika je zabilježen 1603. godine i tada su Vrsi imale 100 žitelja. Kroz godine broj stanovnika je u uzlaznoj putanji i danas u Vrsima živi 38 prezimena ili rodova.

Činjenicu da su Vrsi nastale iz četiri naselja, potvrđuju i crkvice koje i danas postoje na područjima tih nekadašnjih naselja. Danas se naše mjesto ponosi  svojim crkvicama koje čine našu kulturnu baštinu.

Sv.Toma
Sv. Toma

Crkva Sv. Tome nalazila se u istoimenom srednjovjekovnom naselju koje je vjerojatno po crkvi i dobilo ime.

Crkvica potječe iz 13. stoljeća , a izgrađena je u obliku trolista. O njenom postojanju nam svjedoče temelji koji su otkopani i uređeni 1961. godine. Nalazi se oko 1 km istočno od mjesta, na putu prema Poljicima. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti na tim temeljima obnoviti crkvicu u njenom izvornom obliku.

Sv. Jakov
Sv. Jakov

Crkva Sv. Jakova se nalazi na području srednjovjekovnog naselja Seline ili Zloušane.Jednobrodna crkvica potječe s kraja 11. i početka 12. stoljeća. Oko nje je otkriveno i mnogo srednjovjekovnih grobova (124) jer su se oko crkava pokopavali pokojnici. Crkva je u potpunosti obnovljenja te se u njoj tokom sezone, nedjeljom navečer održavaju svete mise.

Sv. Lovre
Sv. Lovre

Jednobrodna romanička crkvica Sv. Lovre iz 13. stoljeća služila je za obredne svrhe stanovništvu nekadašnjeg naselja Jasenovo. Danas su od nje nažalost ostale samo zidine. Svim mještanima je velika želja obnoviti i ovu crkvicu. Zanimljivo je da jedino oko ove crkvice nisu pronađeni grobovi. Razlog tomu pronalazimo u postojanju još jedne crkvice koja je bila u funkciji naselja Jasenovo, crkvici Sv. Mihovila.

Sv. Mihovil
Sv. Mihovil

U središtu današnjeg sela smještena je župna crkva Sv. Mihovila, zaštitnika sela čiji se blagdan slavi 29. rujna. Jednobrodna župna crkva je izgrađena krajem 17. i početkom 18. stoljeća.

Prilikom blagdana Sv. Mihovila iz župne crkve kreće svečana procesija kroz mjesto noseći kip našega zaštitnika. Sagrađena je na ruševinama stare crkve koja je bila razorena u vrijeme ratova sa Turcima.

Crkva Gospe od Jasenova
Crkva Gospe od Jasenova

Crkva je sagrađena na spomen Gospina ukazanja udovici Jeleni Grubišić 21.04.1516. godine. Temeljito je obnovljena 1983. godine kad je sagrađen i novi zvonik sa 1 zvonom.

Crkva Gospe od Zeceva
Crkva Gospe od Zečeva

Ova crkvica se nalazi na otočiću Zečevo, a u pisanim izvorima se spominje od 1335. godine. Pored same crkvice nalazio se i samostan pustinjaka, koji je kao crkvica bio porušen u turskim prodorima. Gospin kip je prenešen u Nin. Svake godine se Gospa brodicom prenosi iz Nina u crkvu na Zečevu, praćena povorkom vjernika koji je prate brodicama. Gospino ukazanje se slavi 5. svibnja, a na otočić se hodočasti i 5. kolovoza. Za sve vjernike to je jedinstven događaj.

Kapelica
Kapelica

2007. godine u centru Vrsi je izgrađena i posvećena kapelica. Kapelica je podignuta na istome mjestu gdje je prema predaji postojala još 1919. godine.

Koliko kapelica znači našim mještanima, dovoljno govori cvijeće koje se svakodnevno donosi u čast Bogorodici, Sv. Anti i Sv. Mihovilu čiji se kip i slike nalaze u kapelici.

Skip to content