Mjesto Poljica

Mjesto Poljica je drugo mjesto po veličini u Općini Vrsi. Poljica spadaju u poljoprivrednu oazu Općine Vrsi. Poljica su smještena na zapadu Ravnih Kotara i oko 3 km su  udaljena od mora. Površina mjesta iznosi 12.24 km², u kojima se smjestilo 427 stanovnika.

O povijesti samog mjesta nažalost se ne može reći puno jer ne postoje povijesni dokumenti koji bi u tome pomogli, osim nekih crkvenih registara.

U Poljicima su zbog njihovog geografskog položaja stopljena 2 kulturna utjecaja Sjeverne Dalmacije: dinarski i jadranski koji donose posebnosti u načinu življenja, dijalektu itd. Poljica bi još mogli nazvati i zelenom oazom Općine Vrsi. Mještani se pretežno bave poljoprivredom; uzgojem voća, povrća, vinove loze, maslina i smokava.

 

Kulturna baština

U samome centru mjesta nalaze se dvije crkve:

Katolička crkva Sv. Mihovila Arkanđela koja je sagrađena 1857. godine, a obnovljena 1921. godine. Župa Poljica ustanovljena je 1687. godine.

Pravoslavna crkva Rođenja Bogorodice – Mala Gospa je izgrađena 1868. godine što je vidljivo i sa natpisne ploče iznad glavnog ulaza. Crkva je obnovljena 2005.-2006. godine kad je uređen i njen okoliš.

Skip to content